Endometriose og fertilitet

Endometriose er en kronisk sygdom, der kan findes hos 4-7 % af alle kvinder. Celler, der ligner slimhinden i livmoderen (endometriet) findes udenfor livmoderen, primært på æggestokke, æggeleder, ydersiden af livmoderen og i bughulen. Disse celler opfører sig ligesom cellerne i livmoderen, og bløder ved hver menstruationsperiode.

Blødningen kan give stærke smerter under menstruationen. Herudover udskiller cellerne nogle stoffer og danner arvæv, der påvirker både æggeledernes funktion og livmoderens slimhinde og kan gøre det svært at blive gravid. Man regner med, at op mod 30-50 procent af kvinder med endometriose har et fertilitetsproblem.

Endometriose forhindrer ikke fertilitetsbehandling, hverken insemination eller reagensglasbehandling. Valget af fertilitetsbehandling er afhængig af alder og af graden af endometriose.

LET, MODERAT OG SVÆR GRAD ENDOMETRIOSE

Hvis du ung, alle undersøgelser er normale, og har du kun minimal eller mild endometriose, kan man forsøge med 3 inseminationer i første omgang.

Hvis du har moderat eller svær endometriose, og hvis du er blevet opereret for endometriose forud for fertilitetsbehandling, vil de fleste fertilitetslæger råde dig til at få IVF behandling med det samme. Det skyldes, at din chance for graviditet er størst i de første måneder efter at operationen og efterbehandlingen er afsluttet. Derfor bør du have den behandling, som giver størst chance for graviditet.

Hvis du er blevet opereret i æggestokkene, har man ved operationen også fjernet en del af æggestokkens overflade, hvor de små æganlæg sidder. En operation for endometriosecyster i æggestokken vil derfor nedsætte din ægreserve. Derfor skal man altid vurdere fordele og ulemper ved en eventuel operation forud for fertilitetsbehandling. Små endometriosecyster skal ikke fjernes forud for fertilitetsbehandling.

Hos Vitanova rådgiver vi ud fra den enkeltes situation. Gennem en konsultation vil vi rådgive dig/jer til den behandling, der med størst sandsynlighed vil sikre graviditet. Du/I er altid velkomne til at kontakte os ved spørgsmål til os eller vores behandlinger. Vi ser frem til at hjælpe dig/jer.

Vi har åbent og er parate til at hjælpe dig!

Du kan diskutere behandlinger eller spørgsmål, du har, med en af vores erfarne patientrådgivere

Ring til os på: +45 33 33 71 01

Mandag -Fredag 8:00 - 15:30
Lørdag 8:00 - 12:00
Søndag Lukket

Hvis du er klar til at starte IVF-behandling og ønsker at bestille din virtuelle konsultation, kan du gøre dette nemt online.

Book aftale