Hvad er naturlig / naturlig modificeret IVF?

I IVF-behandling i naturlig cyklus tilpasses ægudtagning din naturlige cyklus. Der er ingen stimuleringsmedicin eller injektioner involveret. Behandlingen synkroniseres med din naturlige menstruationscyklus og vi tager de æg ud, som er valgt af din krop og derfor er af den bedste kvalitet.

Naturlig cyklus IVF er velegnet til kvinder, der stadig har ægløsning og ønsker at undgå stimulering med hormoner eller injektioner.

Du kan også blive behandlet i naturlig modificeret IVF. Dette er en form for naturlig IVF, hvor behandlingen udføres i din naturlige menstruationscyklus, og med en meget mild stimulering med tabletter. Medicinen understøtter væksten af folliklen og hindrer for tidlig ægløsning.

Naturlig modificeret IVF har en forbedret succesrate sammenlignet med helt naturlig IVF, mens den bevarer mange af fordelene. Vi er især stolte af vores succesrater for kvinder med lav ægreserve og dem i ældre aldersgrupper.

Hvem er det egnet til?

Alle kvinder kan bruge IVF-behandling i en naturlig eller naturlig modificeret cyklus, men særlig:

 • Kvinder med lav ovarie- eller ægreserve
 • Kvinder, der har haft dårlig respons på konventionel IVF (f.eks. produceret færre end tre æg)
 • Kvinder, der tidligere har haft implantationssvigt med konventionel IVF med høj stimulering eller ønsker at undgå risici og bivirkninger ved IVF med høj stimulering
 • Kvinder med lavt anti-mulerian-hormon (AMH) eller højt follikelstimulerende hormon (FSH)
 • Kvinder der er ældre, men ønsker at prøve med deres egne æg snarere end med donoræg
 • Kvinder, der lider af svær endometriose
 • Har en historie med hormonafhængige kræftformer

Hvad er fordelene ved naturlig og naturlig modificeret IVF?

Lavere doser af fertilitetsmedicin uden injektioner og kortere behandlingstider

Den konventionelle IVF-metode med høj stimulering bruger generelt stoffer til at lukke menstruationscyklussen (‘nedregulering’), før den genstartes igen, og bruger generelt høje doser af stimuleringsmedicin til at udvikle mange follikler. Naturlig IVF lukker dog ikke cyklussen ned, men fungerer inden for den, og processen er fokuseret på at indsamle den ene follikel, der er naturligt valgt af kroppen. I naturlig cyklus IVF anvendes ingen stimulerende stoffer.

I konventionel højstimulering gives hormonstimulering i form af daglige injektioner i op til 21-28 dage med daglige injektioner før ægudtagning. Med helt naturlig cyklus IVF er der ingen stimuleringsinjektioner, hvilket forkorter den samlede behandling til omkring 4-6 dage.

Reducerede bivirkninger og psykiske bivirkninger

Undersøgelser har vist, at højere doser af stimuleringshormoner kan give fysiske og psykiske bivirkninger. Mange kvinder, der overvejer fertilitetsbehandling, har set venner eller familie gennemgå konventionel IVF-behandling med høj stimulering og kæmpe for at klare bivirkningerne.

Potentielle bivirkninger fra nedreguleringsfasen omfatter:

 • Menopausale symptomer (såsom hedeture)
 • Stærke humørsvingninger (som f.eks. føle sig trist eller være irriteret)
 • Hovedpine / migræne
 • Træthed
 • Øget psykologisk og følelsesmæssig byrde

Øgede risici fra høje stimuleringsstadier:

 • Øget risiko for tromboembolisme (blodpropdannelse)
 • Øget risiko for at udvikle ovariehyperstimulationssyndrom (OHSS)
 • Vægtforøgelse
 • Risiko for oppustethed og hævelse
 • Potentielt fysiske eller psykiske bivirkninger

At gennemgå IVF-behandling kan være en meget følelsesladet og stressende oplevelse. For patienter, der gennemgår behandling, kan det være fysisk og følelsesmæssigt krævende. For partnere kan det være svært at se en elsket gennemgå en stressende oplevelse. Det er nødvendigt at prioritere dit fysiske og psykologiske helbred. Vores behandlingsprocedure med mindre medicin kan hjælpe med at minimere den stress og de bivirkninger du kan opleve under forløbet.

Reduceret risiko for OHSS

En anden kendt sundhedsrisiko ved højere doser af stimuleringshormoner hos kvinder med en høj ægreserve gennem konventionel højstimulerende IVF, er en potentiel farlig tilstand kaldet Ovarian Hyperstimulation Syndrome (OHSS), der kan omfatte:

 • Hurtig vægtøgning.
 • Vedvarende kvalme
 • Opkastning
 • Stakåndethed
 • Stram eller oppustet mave

 

Mild OHSS kan forekomme hos 30% af kvinderne, der gennemgår IVF med høj stimulering, men den alvorlige form er sjælden. I modsætning hertil fungerer naturlig cyklus IVF med din naturlige menstruationscyklus uden risiko for OHSS.

Hvis du har høj risiko for at udvikle en østrogenrelateret kræft på grund af familiehistorie, eller har endometriose eller andre medicinske tilstande (såsom melanomer eller koagulationsproblemer), der kan blive påvirket af ovarie-stimuleringsmedicin, kan naturlig cyklus IVF anbefales.

Forbedret ægkvalitets

Æg, der er naturligt udvalgt af kroppen, kan være af højere kvalitet end dem, der er produceret i en stimuleret IVF-cyklus. Naturligt udvalgte æg kan potentielt have færre abnormiteter, mens embryoner skabt i konventionel IVF kan have en øget andel af kromosomale abnormiteter.

Reducerede langsigtede helbredskomplikationer for babyer

En undersøgelse fra 2017 viser, at risikoen for at babyer fødes for tidligt eller med lav fødselsvægt, er kraftigt reduceret ved IVF i naturlig cyklus.

Bedre til implantation

Forskning har vist, at høje niveauer af stimulering kan påvirke embryoimplantation negativt. Ved at undgå stimulerende stoffer er livmoderen mere modtagelig, da der er en sundere livmoderforing og derfor større chance for, at embryoet implanteres med succes, hvilket fører til en sund graviditet.

Din IVF behandlingsrejse

Step 1:

Hvad er forskellen mellem konventionel IVF med høj stimulering og naturlig IVF?

I konventionel IVF med høj stimulering gives lægemidler i form af daglige injektioner i op til 28 dage. Dette er for at stoppe den naturlige menstruationscyklus for at indlede og midlertidig ‘overgangsalder’ -lignende situation (også kaldet nedregulering eller undertrykkelse). Efter dette giver yderligere injektioner, der indeholder højere doser af stimuleringshormoner for at stimulere dine æggestokke til at modne et højere antal æg. I naturlig cyklus IVF samles det enkelte æg, der er blevet naturligt valgt og modnet af din krop. Hvad der derefter sker, afhænger af din behandling, men enten er bliver ægget befrugtet og implanteret i livmoderslimhinden eller det kan fryses til fremtidig brug. Valget omkring dette vil blive taget af dig og din konsulent på det tidspunkt og afhænger af din individuelle situation.

Diagrammet nedenfor viser den potentielle forskel i injektionstider, medicinering og behandlingsvarighed mellem naturlig og konventionel IVF med høj stimulering.

Naturlig IVF og konventionel IVF-oversigt

  Naturlig IVF Konventionel IVF
Egnede patienter • Ældre patienter
• Lavere ovarie reserve
• Ønsker at reducere risici og bivirkninger
• Ønsker mindre medicin
God ovariereserve (under 35 år gammel)
Indsprøjtningstid Ingen - 4 dage 21-28 dage
Medicinering Ingen - Lav Medium - Høj
Behandlingens varighed Op til 2 uger Op til 4 uger
Cyklus kontrol Arbejder med en kvindes naturlige menstruationscyklus Lukker den naturlige menstruationscyklus (nedregulering)
Tid mellem cyklusser Ingen pause nødvendig 2-3 måneders pause på grund af stimulering
Focus for behandling Kvaliteten af æg og embryoner Kvantitet af æg og embryoner
For kvinder    
Reducerede injektioner
Kortere behandlingstid
Stærkt reducerede bivirkninger
Reduceret stress / følelsesmæssig påvirkning
Reduceret risiko for OHSS
Potentielt for babyer    
Reduceret risiko for lave fødselsvægt
Reduceret risiko for præmaturitet
Reduceret risiko for langsigtede sundhedsmæssige konsekvenser

Vil du gerne have mere information om Naturlig cyklus IVF?

Download vores gratis brochure for at finde ud af mere.

Naturlig IVF koster fra DKK 26,000

Vores IVF-pakke omfatter:

 • Klinisk rådgivning
 • Overvågning af scanninger (i København)
 • Ægudtagning
 • Embryologi
 • Ægtransplantation

Omkostningerne ved naturlig / naturlig modificeret IVF afhænger af din individuelle omstændighed, og din personlige behandlingsplan vil blive forklare i detaljer efter din virtuelle konsultation.

En del af CREATE Fertility

Vitanova er en del af CREATE Fertility-familien, der er førende inden for mild og naturlig IVF. Vores team ledes af professor Geeta Nargund, en verdenskendt ekspert i milde tilgange til assisteret reproduktion.

Her hos Vitanova i København har vi implementeret de samme behandlingsprotokoller for at levere sikre, overkommelige og vellykkede mild og naturlig IVF til vores patienter fra hele Europa.

Din fertilitetsrejse vil blive tilpasset specifikt til dine omstændigheder med fokus på kvalitet snarere end kvantitet af æg og embryoner.

En del af CREATE Fertility

Hvad vores patienter siger

Vi har åbent og er parate til at hjælpe dig!

Du kan diskutere behandlinger eller spørgsmål, du har, med en af vores erfarne patientrådgivere

Ring til os på: +45 33 33 71 01

Mandag -Fredag 8:00 - 15:30
Lørdag 8:00 - 12:00
Søndag Lukket

Hvis du er klar til at starte IVF-behandling og ønsker at bestille din virtuelle konsultation, kan du gøre dette nemt online.

Book aftale