Centrale fertilitetsbetingelser forklaret

Inden for fertilitet, forstår vi, at der er mange udtryk, akronymer og forkortelser at holde styr på og forstå. Så vi har oprettet vores egen fertilitetsliste, så du er oplyst, når det kommer til din fertilitetsrejse:

Forståelse af hormoner

AMH: står for Anti-Mullerian Hormone. Dette er et proteinhormon produceret af celler i æggestokken. Dit AMH-niveau fortæller dig, hvor god din ægreserve er, og dette giver lægen en indikation af, hvor frugtbar du er.

AMH-niveauer er naturligvis lavere hos ældre kvinder (især over 40 år) og højere hos kvinder med polycystiske ovarier (PCO) eller polycystisk ovariesyndrom (PCOS).

FSH: er follikelstimulerende hormon. FSH er et hormon, der produceres af hypofysen. Dette stimulerer væksten af follikler i æggestokken inden frigivelsen af et æg. En høj aflæsning af FSH kan være en indikation af en dårlig ovariereserve.

Hvad vi måler

Blodgennemstrømning: Blodgennemstrømningen til livmoderen, æggestokkene og folliklerne giver dig en idé om, hvor god din ovariereserve er. En celle i kroppen, der har god blodgennemstrømning, er sandsynligvis en sund celle; det har fået en god forsyning med ilt og næringsstoffer. Ved at se på blodgennemstrømningen kan vi se, hvilke æg der kan være af bedre kvalitet.

Ægreserve / æggestokkeserve: er det udtryk, der bruges til at bestemme æggestokkens kapacitet. Æggestokken huser de ægceller, der sandsynligvis befrugter og resulterer i en sund graviditet.

Follikelantal: Vi tæller follikler, der er mellem 2-6 mm i æggestokken. Dette skyldes, at hvis du har masser af follikler af denne måling, når du kommer ind til din scanning, indikerer dette en god ovariereserve.

Fertilitetsbehandlinger og procedurer

AI: står for kunstig befrugtning. Dette er en behandling, der involverer direkte indsættelse af sædceller i en kvindes livmoder.

Æggefrysning: Æggefrysning er en metode til bevarelse af fertilitet, som gør det muligt for kvinder at fryse æg til senere brug, når de måske vil starte en familie.

Deling af æg: Deling af æg gør det muligt for kvinder, der er villige til at dele deres æg, at få fertilitetsbehandling til en markant reduceret pris. Behandlingscyklussen udføres nøjagtigt som den ellers ville være, men efter ægopsamlingen gives halvdelen af de indsamlede æg til en ægmodtager, der betaler behandlingsomkostningerne.

Embryofrysning: Når ægget og sædcellen er befrugtet, kan vi fryse det oprettede embryo ned. Vi bruger en nyudviklet frysemetode kaldet vitrifikation for hurtigt at fryse embryoet, for at sikre den bedste konservering. Dette vil derefter blive indsat tilbage i livmoderen senere.

Endometriumskrabning: en procedure, der kan udføres før embryooverførslen, hvor livmoderen let ridses for at hjælpe embryoet med at implantere mere vellykket.

HyCosy: Hysterosalpingo-kontrast-sonografi (normalt kaldet HyCoSy) er en ligetil procedure, der bruges til at se på æggelederne og kontrollere for abnormiteter i livmoderen og æggestokkene. Det er her et farvestof sendes ind i livmoderen, og lægen sporer det ved hjælp af en ultralydsscanning.

Hysteroskopi: Hysteroskopi er en procedure, hvor et meget tyndt teleskopkamera bruges til at se indersiden af din livmoder. Det bruges til at undersøge forskellige betingelser i livmoderen, såsom polypper, fibromer, septum eller ardannelse inde i livmoderhulen.

ICSI: står for Intracytoplasmic Sperm Injection. Det er her, en individuel sædcelle indsættes direkte i ægcellen.

Implantation: efter en vellykket befrugtning af ægget og sædcellerne, der danner et foster, placeres fosteret tilbage i livmoderen.

IUI: IUI involverer direkte indsættelse af specielt vasket sæd i en kvindes livmoder på det mest frugtbare punkt i hendes cyklus. Læger bruger hormonblodprøver og monitoreringsscanninger for at holde styr på cyklussen og bestemme tidspunktet for ægløsning.

IVF: står for in vitro-befrugtning, det involverer befrugtning af et æg og en sæd uden for kroppen. 'In vitro' betyder 'i glas'.

Mild Stimulation IVF: en form for stimuleret IVF, hvor mindre fertilitetsmedicin bruges til at opnå en mild respons og fungerer inden for en kvindes naturlige cyklus.

Natural IVF: I naturlig cyklus IVF samler vi et æg, der er blevet valgt naturligt af din krop under din menstruationscyklus, og derefter befrugter vi det i laboratoriet. Dette udføres uden brug af fertilitetsmedicin.

Natural Modified IVF: Modificeret naturlig cyklus IVF er en form for naturlig cyklus IVF. En lille dosis medicin gives i 3-4 dage for at holde folliklerne sunde og sikre de vokser. Dette giver os mulighed for at samle 1-2 æg fra en cyklus.

Sædfrysning: Prøven fryses af vores embryologer ved hjælp af vitrifikationsteknologi, en avanceret hurtigfrysning. Når sædet er frosset, kan det optøs til din rådighed med meget høje overlevelsesgrader fra optøning.

Almindelige fertilitetsproblemer

Azoospermia: dette er når der ikke er nogen sæd i en mands ejakulat. Dette kan skyldes blokering i rørene, som sædcellerne transporteres igennem, en vasektomi, lav eller ingen sædproduktion i testiklen.

Endometriose: er en almindelig tilstand hos kvinder, hvor væv, der opfører sig som livmoderslimhinden (endometrium) findes andre steder som: æggelederne, æggestokkene og i eller omkring blæren eller tarmen.

Lav ovarie reserve / lav AMH: Dette betyder, at der er et lavt antal udviklende celler i æggestokkene. Dette indikerer, at din fertilitetsstatus er lavere, noget der falder med alderen.

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS): Det er her niveauerne af hormonerne østrogen og progesteron er ude af balance. Dette fører til vækst af ovariecyster. Vi er specialiserede i behandling af PCO og PCOS med skræddersyet mild stimulering IVF.

Tubal Disease: en sygdom, hvor kvinder har blokeret eller beskadiget æggelederne.

Skjoldbruskkirtelsygdom: Infertilitet kan skyldes sygdomme i skjoldbruskkirtlen, når den er under- eller overaktiv. Kvinder med en skjoldbruskkirtelsygdom får skræddersyet behandling under pleje af vores erfarne læger.

IVF udstyr

Embryoskop: er en inkubator, der har de rette betingelser for et sundt embryo at udvikle sig i laboratoriet. Det har et specielt tidsforløbssystem med et kamera, der kontinuerligt tager billeder og registrerer dem, når embryoet udvikler sig.

Ultralyd 3D Advanced Doppler Scan: dette er den avancerede transvaginale scanning, som vi bruger til at vurdere din ovariereserve. Dette vil kontrollere, hvor sund din livmoder, æggestokke og follikler er ved at undersøge blodgennemstrømningen til hver af dem.

Hvad der måske kan kræves for nogle prøver

Afholdenhed: Dette er den praksis at afstå fra seksuel aktivitet. Dette er nødvendigt for nogle af vores tests, såsom vores sædanalyse, for at sikre, at vi får den bedste prøve.

Vi har åbent og er parate til at hjælpe dig!

Du kan diskutere behandlinger eller spørgsmål, du har, med en af vores erfarne patientrådgivere

Hvis du er klar til at starte IVF-behandling og ønsker at bestille din virtuelle konsultation, kan du gøre dette nemt online.

Book aftale