Få de svar, du har brug for

Mange patienter har forståeligt nok mange spørgsmål, inden de kommer ind. Vi har samlet nogle af de hyppigste af disse, så du kan finde ud af så meget som du vil, inden du kommer ind på klinikken.

Indledende konsultation
Hvorfor skal jeg have en indledende konsultation, før jeg begynder behandlingen?

Den indledende konsultation er en samtale, som vi har før du begynder behandlingen, hvor vi giver dig information om behandlingsforløbet, og hvad du selv kan gøre for at blive gravid. Vi taler om den type behandling, vi anbefaler dig, og hvad du synes. Hvis du gerne vil bruge donorsæd, vil vi diskutere de etiske aspekter ved at blive gravid på denne måde. Du kan bruge konsultationen til at stille alle de spørgsmål, du har, og fortælle os, hvad du vil have i forhold til behandlingen.

Vil konsultationen finde sted hos Vitanova?

Vi foretrækker at have konsultationer hos Vitanova, fordi vi føler, at mødes ansigt til ansigt, hjælper med at forbedre kommunikationen. Du får mulighed for at se klinikken og møde os personligt. Det er også muligt at afholde den indledende konsultation via Skype, da dette også giver os mulighed for at se hinanden ansigt til ansigt.

Skal min partner deltage i den indledende konsultation?

Det er bedst, hvis både du og din partner er sammen gennem hele processen. Følelsesmæssigt er det meget vigtigt, og I begge bliver informeret om, hvad der sker i løbet af behandlingen. Efter konsultationen skal din partner også underskrive vores godkendelsesformular for behandling. Hvis din partners sæd skal bruges i behandlingen, vil vi bede om en sædprøve, så vi kan danne et indtryk af sædkvaliteten.

Hvilke sprog taler Vitanova-personalet?

Alle ansatte på Vitanova taler både dansk og engelsk. Nogle af os taler også svensk, tysk, fransk, italiensk, arabisk og kroatisk. Vi kan ikke love, at du altid vil kunne mødes med nogen, der taler dit sprog, men dette er normalt ikke et problem.

Insemination (IUI)
Hvad er processen Intra-Uterine Insemination (IUI)?

Det første skridt i IUI-behandling er at have en indledende konsultation. På dette stade, vil lægen have en 30 minutters konsultation med dig, hvor lægen gennemgår din medicinske historie og udarbejder en personlig behandlingsplan. Det anbefales, at du gennemgår en tubal patency test for at sikre, at dine æggeleder er klare, og sædcellerne er i stand til at nå ægget. Du skal derefter bruge et antal scanninger efter starten af din menstruation. Disse vil blive brugt til at overvåge væksten af folliklerne og spore ægløsning. Når tiden er inde til at udføre IUI, vil sædprøven vaskes og klargøres inden proceduren. IUI-proceduren involverer at indføre sæd i livmoderen gennem et tyndt kateter på det rigtige tidspunkt af cyklussen, når ægget frigives.

Har du donorsæd til rådighed til brug i IUI?

Ja, vi har en donorsæd-bank på klinikken. Du kan vælge donorsæd fra denne bank eller sørge for, at sæd fra en ekstern bank overføres til klinikken. Hvis du gerne vil bruge en sæddonor du kender, kan dette også arrangeres.

Hvad sker der, hvis jeg får en positiv LH-test i weekenden?

Hvis du får en positiv LH-test, skal du straks kontakte klinikken for at blive booket til inseminationen enten senere den dag eller den følgende dag. Da vi har lukket om søndagen, kan det være lidt anderledes, hvis du tester positiv. Hvis du får en positiv LH-test lørdag formiddag, kommer du til insemination samme dag. Hvis du får en positiv LH-test lørdag aften, kommer du til insemination mandag morgen.
Dette vil alt sammen blive forklaret mere detaljeret under hele din behandlingsproces, men hvis du har spørgsmål, bedes du kontakte os.

ICSI
Hvad er ICSI?

ICSI står for intra-cytoplasmatisk sædinjektion. Dette refererer til, når sædcellerne injiceres direkte i ægget, snarere end at sæd og æg sættes i en skål for spontant at blive befrugtet

Hvem er ICSI egnet til?

ICSI bruges generelt til patienter, hvor der er en mandlig infertilitets-faktor eller befrugtningsproblemer.

Arbejder I med ICSI?

Ja, vi udfører PICSI (fysiologisk intracytoplasmatisk sperminjektion). Denne teknologi giver embryologer mulighed for at vælge den mest passende sæd, der skal injiceres i ægget. Sædcellerne kan testes for at se, hvor godt de binder sig til Hyaluronan (HA), som er et naturligt forekommende stof på æggets overflade. HA kan overtrækkes på en skål, og embryologiteamet vælger sæd, der binder til det. Det er vist, at disse sædceller er mere tilbøjelige til at være modne, mobile og sunde.

IVF
Hvad er det første skridt mod IVF?

Det første skridt er, at du foretager de nødvendige blodprøver eller scanninger hos dine lokale læger. Efter disse resultater skal du have en konsultation med os. Du vil møde vores læge, som vil gennemgå resultaterne og din sygehistorie og udarbejde en personlig behandlingsplan baseret på disse.

Skal scanningen ske på en bestemt dag i min cyklus?

Nej, du kan få scanningen på en hvilken som helst dag i cyklussen, også i løbet af din menstruation, hvis du er tryg ved dette - det gør ikke nogen forskel på scanningen.

Skal jeg udføre scanningen igen, hvis jeg har foretaget en et anden sted?

Vi anmoder om, at hver patient foretager en scanning inden for 3 måneder, inden behandlingen påbegyndes. Det er efter lægens skøn, om de vil acceptere en scanning fra en anden klinik.

Skal jeg tage noget med mig?

Hvis du har medicinske bemærkninger, f.eks. fra tidligere behandling, kan du på forhånd sende kopier af disse til os for at blive føjet til din fil. Ellers behøver du ikke medbringe noget.

Hvad er naturlig IVF?

Natural IVF, også kendt som Natural Cycle IVF (naturlig IVF), er en form for IVF-behandling, der er betydeligt mere skånsomt for kroppen sammenlignet med konventionel IVF. Natural IVF bruger ikke nogen stimulerende medicin, og Natural Modified IVF bruger kun en kortvarig behandling med stimulerende stoffer.
Naturlig cyklus IVF fungerer inden for en kvindes egen naturlige cyklus, snarere end at lukke cyklussen (nedregulering) og genstarte den med lægemidler med høj stimulering. Det sigter mod at samle det ene æg, der er blevet naturligt udvalgt og modnet af kroppen, og det befrugtede æg / embryo placeres tilbage i livmoderslimhinden. Naturlig IVF er derfor den nærmeste, som IVF-behandling kan komme til naturlig befrugtning. Denne tilgang er baseret på fokus på kvalitet snarere end kvantitet. Naturlig IVF er bedst egnet til kvinder med lav ovariereserve, lav AMH eller høj FSH.

Hvad er mild IVF?

Mild IVF fokuserer på kvalitet i stedet for kvantitet af æg, udføres inden for en kvindes naturlige cyklus og bruger lavere doser af stimulerende stoffer. Mild IVF bruger et kort 5-9 dages forløb med stimulerende stoffer for at opnå en mild respons.
Mild IVF er designet til at være blidere på kroppen med færre bivirkninger. De korte protokoller med lavere doser betyder, at stress og behandlingsvarighed og potentielle bivirkninger reduceres.

Skal jeg vælge naturlig eller mild IVF?

Dette afhænger af dine egne unikke omstændigheder, og lægen vil være i stand til at fortælle dig, hvad der er bedst egnet i den første scanning og konsultation. Ved denne aftale foretager lægen en intern scanning med en 3D-scanner, der ser på dine æggestokke og ovariereserven, livmoderslimhinden og blodgennemstrømningen til disse. De vil derefter gennemgå din medicinsk historie og udarbejde en behandlingsplan baseret på din scanning og sygehistorie.
Normalt rådes ældre patienter eller patienter med lav ovariereserve til at vælge naturlig eller naturlig modificeret IVF. Mild stimulering IVF fungerer godt for kvinder med en god ovariereserve, og den har fremragende succesrater.

Har du udvælgelseskriterier?

Vi accepterer kvinder op til 46 år. Vi har ikke nogen cut-off for AMH-niveauer, og vi vil forsøge at opnå fertilitetsbehandling for en kvinde med hendes egne æg, hvis det er muligt. Vi har haft patienter med AMH-niveauer under 1, der har fået sunde babyer med deres egne æg.

Hvad er proceduren?

Det første skridt er at komme ind til en indledende konsultation. Ved denne aftale vil lægen vurdere din situation og udarbejde en personlig behandlingsplan. Bagefter vil de tale om din behandling, give dig din medicin og vise dig, hvordan du tager det og gennemgå samtykkeerklæringerne med dig.

Hvor lang tid tager det?

Efter den første scanning tager behandlingen ca. 2 uger.

Er der en venteliste?

Nej, der er ingen venteliste. Der er normalt indledende konsultationer tilgængelige inden for en uge. Starten af behandlingen afhænger af din cyklus, da den begynder efter din menstruationsstart. Dette betyder, at vi normalt kan starte i begyndelsen af din næste cyklus.

Hvad er succesraten?

Vores succesrater varierer og er afhængige af patientens alder og typen af behandling.

Kan jeg forbedre min chance for succes?

Vi tilbyder en række teknologier, der kan forbedre dine chancer for at blive gravid med IVF-behandling. Diskuter med en konsulent for at kontrollere, om nogen af disse kan være gavnlige for dig.
IVM: In-vitro modning (IVM) er en banebrydende teknologi, der kan bruges i forbindelse med Natural IVF til at skabe flere embryoner. Naturlig IVF sigter mod at samle et modent æg, men med IVM kan mindre umodne follikler også samles og modnes i laboratoriet.

IVF med donorsæd
Hvem er denne behandling egnet til?

IVF-behandling med donorsæd er bedst egnet til par med en mandlig infertilitets-faktor, kvindelige par af samme køn og enlige kvinder.

Har I donorsæd?

Vi arbejder kun med anerkendte og licenserede donorbanker for at give vores patienter den bedste sædkvalitet. De kan give dig oplysninger om deres hud, øje og hårfarve og uddannelsesmæssige baggrund, inden de hjælper med at matche dig med en donor. Vi kan også arbejde med eksterne sædbanker, hvis du foretrækker det. Det er også muligt at bruge en donor du kender.

Hvad er processen med behandling med donorsæd?

Den første fase er, at have en indledende konsultation. På dette tidspunkt kan patienterne diskutere, hvilken donorsæd der skal bruges, og sygeplejersken kan gennemgå vores liste over sæddonorer med dig. Hvis du beslutter dig for at købe sæd fra en ekstern sædbank, er det helt fint; dog bliver du nødt til at arrangere, at sæden sendes til klinikken. Selve behandlingen er nøjagtigt som vores andre typer IVF: Den kvindelige patient tager en passende kombination af medicin i flere dage, før hun får sine æg samlet under bedøvelse. Disse vil derefter blive befrugtet med donorsæd i laboratoriet, før de overføres til kvindens livmoder et par dage senere.
Hvis du planlægger at bruge en donor du kender, skal han gennemgå en række faser for at vurdere hans egnethed. Det er bedst at kontakte os for flere detaljer om brug af en donor du kender.

IVF med donoræg
Tilbyder I behandling med donoræg?

Ja, vi tilbyder behandling med æg fra britiske donorer, spanske donorer og donorer du kender. Vi har vores egen donorbank at vælge imellem. For folk af europæisk afstamning har vi normalt ikke en venteliste. Vi har også kontakt med en klinik i Spanien, så hvis der ikke er egnede donorer i vores donorbank, kan vi finde en donor fra den spanske klinik, der har et stort udvalg. Hvis du ønsker behandling med donoræg, er det første skridt at komme ind på klinikken for en indledende konsultation og scanning.

Hvad er processen med behandling med donorsæd?

Du vil have en indledende konsultation, hvor lægen gennemgår din medicinsk historie og udarbejder en personlig behandlingsplan. Sygeplejersken vil diskutere din behandling med dig og hjælpe med at matche dig med en donor.

Er donorerne anonyme?

Ja, i Danmark har patienter mulighed for at vælge en åben donor eller en anonym donor, hvilket betyder, at der ikke gemmes nogen identificerende information om donoren.

Hvad er succesraten?

Succesgraden for behandling med donoræg er meget god; du kan læse mere om succesrater her.

Hvem kan modtage en ægdonation?

Ægdonation er et tilbud til par og enlige kvinder, der ikke kan blive gravide med deres egne æg. Der kan være forskellige årsager til dette, såsom tidligere kræft, hvor du har fået kemoterapi og / eller strålebehandling, for tidlig menopause, tidligere fjernelse af æggestokkene, hvis du blev født uden æggestokke, hvis du havde gentagne IVF / ICSI-behandlinger med egne æg der ikke har forårsaget graviditet eller stigende alder. Tilbuddet kan kun overvejes, når alle andre muligheder er testet eller i en alder af 44 år eller mere.

Hvad er kravene for dig for at modtage donoræg?

Du kan modtage ægdonation, indtil du fylder 46 år. Det betyder, at behandlingen skal påbegyndes senest, når du er 45 år gammel. I nogle tilfælde kan behandlingen påbegyndes lidt senere - men det kræver, at du aftaler, at du modtager æg fra donoren, hvis æg er tilgængelige på det givne tidspunkt - og at behandlingstilbuddet stopper, når du fylder 46 år.

Sæddonor
MÅ JEG SELV VÆLGE SÆDDONOR?

Det er muligt for dig, selv at vælge sæddonor på de danske sædbankers hjemmeside. Når du har valgt en donor, skal du blot købe donorsæden online og bede sædbanken om at sende den til os. Vi anbefaler at du venter med at købe donorsæd, til du har haft den indledende samtale med os.

KAN MAN SE BILLEDER AF DONOREN?

Hvis du selv køber donorsæd hos sædbankerne, kan du vælge en donor med ”udvidet profil”. Som regel kan du se et babyfoto af donoren. I nogle sædbanker kan du se et foto af donoren som voksen.

SÆLGER VITANOVA DONORSÆD?

Ja, men Vitanova fungerer ikke som sædbank. Vi køber al den donorsæd vi bruger hos de danske sædbanker. Det er ikke muligt at købe donorsæd med ”udvidet profil” hos Vitanova.

HVAD ER FORSKELLEN MELLEM ÅBEN OG NON CONTACT DONOR?

Køber du donorsæd fra en non contact (anonym) donor, får hverken du eller dit barn mulighed for nogensinde at kontakte donoren eller få uddybende oplysninger om ham.

Køber man sæd fra en åben donor (med ID release) kan barnet efter det er fyldt 18 år henvende sig i sædbanken og få uddybende oplysninger om donoren. Det er vigtigt at du taler med sædbanken om dette før du køber donorsæd.

ER DONORERNE TESTET FOR SMITSOMME SYGDOMME?

Ja, alle donorer bliver testet for smitsomme sygdomme, HIV og Hepatitis, før de kan blive godkendt af sædbanken. Derudover testes donoren for en række arvelige sygdomme. Du kan læse mere om dette på sædbankernes netsted.

ER DONORERNE TESTET FOR ARVELIGE SYGDOMME?

Det er ikke muligt at teste en person for alle arvelige sygdomme. Derfor har de fleste sædbanker valgt de sygdomme, som forekommer oftest. På sædbankernes netsted kan du se listen over hvilke tests der er nødvendige før donoren godkendes.

ER MAN GARANTERET ET SUNDT OG RASK BARN NÅR MAN BRUGER DONORSÆD?

Nej, desværre findes sådan en garanti ikke. Hverken ved brug af donorsæd eller ved brug af partnerens sæd.

MÅ JEG MØDE DONOREN?

Nej, denne mulighed findes ikke.

ER DET VIGTIGT AT VÆLGE EN DONOR SOM HAR SAMME BLODTYPE SOM MIG?

Nej, det har ingen betydning for behandlingens udfald. Hvis det er vigtigt for dig, kan du kontakte sædbankerne og købe donorsæd med den blodtype du ønsker.

Donation af æg
Bliver jeg betalt for at donere mine æg?

Du modtager en kompensation på op til DKK 7.000 for hver behandlingscyklus for ægdonation. Denne betaling skal med rimelighed dække eventuelle økonomiske tab, du måtte støde på i forbindelse med din donation.

Vil det at donere mine æg påvirke min fertilitet?

Det er meget usandsynligt, at donation af dine æg vil have nogen negativ indvirkning på din fertilitet.

Hvor mange gange skal jeg hen på klinikken?

Du bliver nødt til at besøge klinikken mellem 6-10 gange.

Gør donering af æg ondt?

At tage medicinen kan give lidt ubehag, men ægopsamlingen vil ikke gøre ondt.

Kan et barn født som et resultat af min donation finde ud af, hvem jeg er?

Når du bliver ægdonor, bliver du bedt om visse detaljer. Disse oplysninger vil oprindeligt blive brugt af klinikken til at vurdere din egnethed som ægdonor. Når du fortsætter med at blive ægdonor, som holder dine oplysninger i et opdateret register. Dine oplysninger vil altid være fortrolige og lagret i overensstemmelse med databeskyttelseslovgivningen

Hvordan samles mine æg?

Denne procedure udføres under bedøvelse i operationsstuen og tager omkring 45 minutter.

Kan jeg donere?

Hvis du vil være donor, skal du være mellem 20 og 35 år. Du skal være fysisk og mentalt sund og ikke have arvelige sygdomme i familien. Inden du begynder ægdonation, skal du testes for HIV, hepatitis (hepatitis B og C) og syfilis.

Kan jeg have sex i løbet af min donationscyklus?

Ja, men vi anbefaler donorer at afholde sig i et par dage før og efter udtagning af æg, og sørg for at bruge beskyttelse.

Er der nogen risici, jeg skal vide om?

Proceduren for udtagning af æg er sikker, men ikke helt uden risici. Risikoen er minimal og vil blive forklaret til dig af din konsulent, så du er klar over dem.

Kan jeg donere æg, hvis jeg ryger?

Nej, rygere (inklusive vaping) kan ikke donere, fordi rygning kan skade kvaliteten af dine æg. At være ikke-ryger betyder, at du ikke har røget i de sidste 3 måneder. Vi bliver nødt til at screene din urin for nikotin som en del af vores indledende tests.

Hvor lang tid tager behandlingsprocessen for udtagning af æg?

Hele processen fra din første kontakt med os til donation vil tage 1-3 måneder. Dette inkluderer vores indledende samtale, screeningstests og scanninger, behandling og donationsproceduren. Du tager stimuleringshormoner i op til 2 uger, før dine æg indsamles, og på indsamlingsdagen skal du være på klinikken i cirka 2 timer, eller indtil du har det godt nok til at tage afsted, selvom selve proceduren tager 45 minutter.

Hvordan fungerer behandlingsprocessen for udtagning af æg?

Vi scanner og overvåger dig regelmæssigt gennem din donationscyklus, så vi ved, at behandlingen skrider frem. På dagen for proceduren må du ikke spise eller drikke i et par timer, før proceduren begynder. Vi samler dine æg, mens du er under let bedøvelse, hvilket tager omkring 45 minutter. Vores sygeplejersker tager sig af dig efter proceduren, og du kan komme hjem inden for kort tid.

Hvor mange gange kan jeg donere?

Du kan donere 6 gange i alt.

Finder jeg ud af min egen fertilitet?

Ja, en del af donationsprocessen er en fuld fertilitetskonsultation- og screeningsproces, der vil gennemgå centrale frugtbarhedsområder. Vi diskuterer resultaterne med dig og foreslår det næste trin, hvis det skulle være påkrævet.

Obligatoriske blodprøver
HVILKE BLODPRØVER ER OBLIGATORISKE INDEN IUI/IVF BEHANDLING?

HIV 1 og 2, HbsAg, anti HBc, anti HCV og i visse tilfælde HTLV og MRSA (denne er dog ikke en blodprøve)

ANBEFALER I ANDRE PRØVER?

Udover de lovpligtige blodprøver for HIV og Hepatitis anbefaler vi: Klamydia, Rubella og SMEAR. Derudover AMH, FSH, TSH, TPO, som er hormonprøver

ER HORMONPRØVER OBLIGATORISKE?

Hormonprøver er ikke lovpligtige prøver, men vi anbefaler at du tager hormonprøver så vi bedre kan rådgive hvilken type behandling der er optimal for dig.

HVAD ER HSU/HSG?

HSU og HSG er undersøgelser, som viser dine æggeledere er åbne og om der derved er chance for graviditet. Hvis æggelederne er lukkede kan du ikke blive gravid ved samleje eller IUI, men ved IVF.
HSU bliver udført ved brug af saltvand og ultralydsskanning.
HSG bliver udført ved brug af kontrastvæske og røntgenbillede

HVAD ER AMH?

AMH (Anti-Müllerian Hormon) er en blodprøve som viser hvor stor din ægreserve er. Lav AMH er tegn på lav ægreserve og dermed lavere graviditetschance.

HVAD ER FSH?

FSH (follikelstimulerende hormon) er et hormon, som er afgørende for om der udvikler sig follikler i æggestokkene. Høj FSH er et tegn på at dine hormoner er i ubalance, som vi kan rette på ved at stimulere med medicinske hormoner. Denne blodprøve skal tages mellem dag 3 og 5 i din cyklus.

HVORFOR SKAL JEG TAGE TSH?

Undersøgelse på fertilitetspatienter har vist, at en lav TSH-værdi (stofskiftehormon) medfører lavere graviditetschance.

HVAD ER AFC?

AFC: Antral Follicle Count er antallet af umodne follikler i æggestokkene. De antrale follikler tælles ved en ultralydskanning, som skal tages i starten af din cyklus. De antrale follikler fortæller sammen med AMH-værdien om du er ved at komme i overgangsalderen.

Forskellen på IUI og IVF?
FORSKELLEN PÅ IUI OG IVF?

IUI er en Intrauterin (i livmoderen) insemination. Den sker ved at vi lægger et tyndt kateter gennem skeden og ind i livmoderen via livmoderhalsen. Sæden – donorsæd eller partnerens sæd – sprøjtes ind i livmoderen gennem kateteret. På denne måde hjælper vi sædcellerne med at finde vej til ægget inde i livmoderen og forhåbentligt bliver ægget befrugtet.

IVF er en In Vitro fertilisation – en befrugtning udenfor kroppen, nemlig i laboratoriet. Vi stimulerer æggestokkene med hormoner, så der dannes flere æg end i en normal cyklus. Æggene tages ud af æggestokkene og befrugtes i laboratoriet med enten donorsæd eller partnerens sæd. De befrugtede æg, embryoner, lægges tilbage i livmoderen, hvor de sætter sig fast og bliver til graviditet.

HVORDAN BESLUTTER VI HVILKEN TYPE BEHANDLING DU SKAL HAVE?

Det er vores behandlerteam, som vurderer dine muligheder og rådgiver dig om type af behandling. Der er flere parametre der har betydning for vores rådgivning: din alder, blodprøve- og skanningsresulater, partnerens sædkvalitet, din fertilitetshistorik og ikke mindst hvilke ønsker du selv har til type af behandling.

KAN JEG STARTE MED IVF UDEN FORSØG MED IUI?

Det er ikke nødvendigt at have et forløb med IUI forud for IVF. Vi rådgiver dig om type af behandling på baggrund af flere parametre. Da IUI er en billigere og mindre indgribende behandling end IVF foretrækker nogle kvinder at prøve med IUI inden de går videre med IVF. Vi følger dig i dit ønske hvis det giver mening i forhold til de parametre, fx alder og hormonprøver, som fortæller os om din fertilitet. Vi ønsker ikke at du skal have flere IUI forsøg, hvis der er minimale chancer for graviditet.

KAN JEG VEKSLE MELLEM IUI OG IVF I ET FORLØB?

Ja, det er muligt, og der er flere forskellige grunde til at begge dele er en god idé. Et eksempel er at du er blevet hormonstimuleret med henblik på behandling med IVF men hvis det viser sig, at du ikke har dannet flere end 1 – 2 æg, kan vi vælge at anbefale dig IUI i den aktuelle cyklus. Det er altid noget vi taler med dig om og du træffer selv beslutningen.

HVORNÅR FORETRÆKKES IVF FREMFOR IUI?

I nogle tilfælde anbefaler vi at starte direkte med IVF behandlinger. Det kan være hvis:

- En eller begge æggeledere er lukket
- Kvinden er steriliseret
- Kvinden har haft graviditeter udenfor livmoderen
- Kvinden allerede har gennemgået flere IUI uden graviditet som følge
- Kvinden har lav AMH, men man ser stadig mulighed for stimulation
- Partneren har nedsat sædkvalitet

HVORNÅR FRARÅDES IVF?

Vi fraråder IVF i hormonstimuleret cyklus hvis:

- Kvinden har meget lav AMH
- Kvinden har forsøgt flere gange med IVF i hormonstimuleret cyklus uden dannelse af follikler

I disse tilfælde råder vi enten til IVF i naturlig eller naturlig modificeret cyklus eller IUI.

HVORFOR ER IVF DYRERE END IUI?

De teknikker vi bruger ved IVF fx i laboratoriet er væsentligt mere avancerede og dermed dyrere end de vi bruger ved IUI. Det kræver specialiseret og certificeret personale at rådgive dig om hormonstimulering og at kunne behandle dine æg korrekt i laboratoriet. Ved IVF er der også behov for mere rådgivning og planlægning, som inddrager vores gynækologer.

Medicin og hormoner
HVAD BETYDER HORMONSTIMULATION?

Ved hjælp af medicin, som efterligner kvindens hormoner, kan vi stimulere til at der dannes flere end et æg i æggestokken. Hos kvinder, hvor der sjældent dannes follikler, kan de medicinske hormoner ”forstærke” kvindens egne.

HVEM HAR BRUG FOR HORMONSTIMULATION?

Vi bruger hormonstimulation til de kvinder, hvis hormonprøver viser at hendes egne hormoner ikke fungerer optimalt. Vi understøtter dermed hendes egne hormoner ved at tilføre nogle medicinske. Hvis kvinden har PCO er det som regel helt nødvendigt med hormonstimulering.

Hvis kvinden skal have IVF bruger vi hormonstimulering for at øge antallet af æg der dannes til 6 – 8 æg. Dette er for at få det maksimale ud af IVF behandlingen, som er relativ dyr og også er et større indgrev.

HVORDAN KAN JEG SIKRE ÆGLØSNING?

Vi kan sikre at der er ægløsning på det rette tidspunkt ved at give en sprøjte med ægløsningshormon.

KAN JEG SELV TAGE ÆGLØSNINGSSPRØJTE?

Ja og du skal typisk gøre det sent om aftenen. Det er let at tage sprøjten selv og vi aftaler på hvilket tidspunkt du skal gøre det.

ER HORMONSTIMULATIONEN FARLIG?

Generelt er hormonstimulation ikke farlig. Vi bruger meget milde hormonpræparater og der er normalt ikke bivirkninger. Det er i en relativt begrænset periode du skal tage medicinen, så det påvirker ikke kroppen.

PROGESTERON EFTER IUI?

Der findes ikke undersøgelser, som beviser at Progesteron har gavnlig effekt efter IUI i naturlig cyklus.

Vi anbefaler derimod brug af Progesteron efter IUI i hormonstimuleret cyklus.

SKAL JEG TAGE FOLINSYRE ALLEREDE INDEN JEG BLIVER GRAVID?

Det anbefales i Danmark. Bedste effekt opnås, hvis man starter allerede tre måneder inden graviditeten indtræder. Det er ikke farligt at blive ved med at tage Folinsyre selvom graviditeten lader vente på sig.

SKAL JEG TAGE D VITAMIN?

Nogle undersøgelser viser at nordboere ofte har et lavt D-vitamin niveau, som skyldes de lange, mørke vintermåneder. Er det dit tilfælde, så anbefaler vi at du tager et tilskud, ellers ikke.

Pris
Hvorfor kan du ikke få et nøjagtigt online tilbud på min behandling?

Hver patient er forskellig, og det samme gælder deres behandling. Hos Vitanova skræddersyr vi behandlingen til dig i alle områder, lige fra antal blodprøver, niveau af medicin og hyppighed af scanninger. Denne personlige tilgang betyder, at du kun får den behandling, vi mener, du har brug for, for at give dig den bedste chance.

Er der ekstra gebyrer, jeg har brug for at vide om?

Vi er altid gennemsigtige og ærlige med hensyn til priser i alle faser af din behandlingsrejse. Ved din første konsultation giver vi et detaljeret prisoverslag for den behandling, vi anbefaler. Afhængigt af hvordan din behandling skrider frem, kan der være behov for at gennemgå protokoller baseret på dine omstændigheder, og for at opretholde den optimale chance for succes, kan der være behov for yderligere medicin eller scanninger. Enhver ændring af din rejse vil blive diskuteret detaljeret, før noget ændres. Du vil være fuldt opmærksom på eventuelle omkostninger.

Kan jeg opgradere fra 1 til 3 cyklusser?

Under særlige omstændigheder kan du, men det afhænger af din situation og anbefaling fra lægen. At ændre behandlingstyper er usædvanligt, da vi fokuserer alle vores bestræbelser på at sikre, at du får den allerbedste diagnose og behandlingsrejse fra starten. Hvis det er aftalt, kan patienter opgradere fra 1 til 3 cyklusser eller fra 3 til 6 cyklusser.

Hvordan finder jeg ud af, hvad mine krævede ekstraomkostninger vil være?

Dette betyder, at den nøjagtige mængde for hver patient, vil variere afhængigt af deres behandling og omstændigheder. Vi har opdelt disse mere detaljeret nedenfor, men for en nøjagtig opdeling, skal du have en indledende konsultation. Yderligere omkostninger kan omfatte: • Medicinering (varierer afhængigt af dit individuelle behov) • Blodprøver (yderligere tests kan være påkrævet under hele din behandling) • Sedation (krævet for hver ægopsamling).

Mandlig infertilitet
Hvad er mandlige fertilitetsproblemer?

Mandlig infertilitet bliver et stigende problem i den udviklede verden. For par med infertilitets-problemer er mandlig infertilitet en medvirkende faktor i op til 50% af tilfældene. Det er den eneste årsag i omkring 30% af tilfældene.
Infertilitet hos mænd kan være forårsaget af forskellige problemer, herunder generelle problemer med livsstil, lidelser i mandlige (reproduktive) organer og genetiske lidelser.
Når det kommer til sædproduktion, er testikler til mænd som fabrikker. De opbevares i et tæt viklet rør kaldet epididymis, som ligger på siden af testiklerne. Sædcellerne udløses i sæd, der kommer fra prostata og sædblærer. Testikler producerer ny sæd hver 2. til 3. måned. Dette betyder, at en mands livsstil i de foregående måneder har indflydelse på kvaliteten af sædprøven.
Den gode nyhed er, at det er bredt accepteret, at mænd kan forbedre kvaliteten af deres sæd ved at forbedre den generelle sundhed. Før mere invasiv behandling bliver anbefalet, er det altid vigtigt at forsøge at optimere sundheden for at opnå den bedste sædkvalitet.

Hvad er normale parametre?

For at sæd kan betragtes som sund, skal det have et antal på 15 millioner pr. milliliter sæd, have en progressiv bevægelsesgrad på 32% (bevægelseshastighed) og en morfologi (sædform) på 4%. Bemærk, dette betyder, at en mand kan have op til 96% unormale former, men stadig har en 'normal' sædprøve, så længe de andre parametre er opfyldt.

Livsstilsfaktorer

De almindelige livsstilsvalg, der påvirker sædkvaliteten, er:
Rygning
Overdrevet alkoholforbrug
Rekreativ stofmisbrug
Øget skrotetemperatur
Høje stressniveauer
Ved at skære usunde aspekter af livsstil ud er det muligt at forbedre mandlig fertilitet og chancerne for svangerskab.

Specifikke problemer

Der er specifikke problemer, der kan føre til mandlig infertilitet. Disse inkluderer problemer som kryptorkisme, testikulære tumorer, varicoceles (fremtrædende vener), blokering af ejakulatoriske kanaler, seksuelt overførte sygdomme, kemoterapi mod kræft, nogle medikamenter og kromosomabnormaliteter såsom Klinefelter syndrom.
En af de mest alvorlige former for mandlig infertilitet resulterer i azoospermi, hvor der ikke forekommer sæd i sædvæsken. Der er to typer: obstruktiv og ikke-obstruktiv. I den førstnævnte er der obstruktion af passage af sæd på grund af medfødt, kirurgisk (vasektomi) eller tidligere infektion. I den anden type sædproduktion i testikler er nedsat eller beskadiget. Denne tilstand kan være modtagelig for aspiration af sæd fra testiklen (testikel sæd aspiration-TESA) eller ekstrahering af sæd fra testikler (testikel sperm ekstraktion-TESE). Hos mænd med obstruktiv azoospermi er det ofte muligt at aspirere sædcellerne fra epididymis (perkutan epididymal spermaspiration - PESA) med en nål.

Sædproduktion

Nogle mandlige infertilitet er forårsaget af problemer med sædproduktion. Azoospermi klassificeres som en mand, der har uopdagelige niveauer af sæd i sin sæd; det forekommer hos 1% af den mandlige befolkning. Andre sædproblemer inkluderer: unormal sædmobilitet (hvilket gør det sværere for sædcellerne at svømme til ægget) og sædmorfologi (hvilket betyder at sædceller er formet unormalt og ikke kan befrugte ægget).

Testikulære problemer

Der er også testikelproblemer, som kan føre til mandlig infertilitet. For eksempel har nogle mænd ikke nedsunkne testikler, eller testikler der er blevet påvirket af kirurgi, traumer, kræft eller medfødte defekter. Nogle gange er de små rør i testiklerne blokeret, så sædcellerne ikke kommer ind i ejakulatet.

Hormonelle problemer

Hvis der er hormonal ubalance, eller testosteronniveauerne er lave, kan dette påvirke mandlig fertilitet. Hormonelle ubalancer har en række årsager, såsom stoffer / medicin, medfødte lidelser eller tumorer.

Ejakuleringsproblemer

Nogle mænd lider af sædafgangsproblemer, såsom for tidlig sædafgang (når sædafgang forekommer for hurtigt) og retrograd ejakulation (når sæd ejakuleres i blæren).

Vi har åbent og er parate til at hjælpe dig!

Du kan diskutere behandlinger eller spørgsmål, du har, med en af vores erfarne patientrådgivere

Ring til os på: +45 33 33 71 01

Mandag -Fredag 8:00 - 15:30
Lørdag 8:00 - 12:00
Søndag Lukket

Hvis du er klar til at starte IVF-behandling og ønsker at bestille din virtuelle konsultation, kan du gøre dette nemt online.

Book aftale