Polycystisk ovariesyndrom

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) og polycystisk ovarie (PCO) er tilstande karakteriseret ved cyster i æggestokkene. PCOS præsenterer også hormonbalance hos kvinder og kan blandt andre symptomer forårsage uregelmæssige cyklusser og vanskeligheder ved at blive gravid. PCOS forårsager ”follikulært stop”, så selvom mange æg begynder at udvikle sig, holder de op med at vokse, mens de stadig er for små og umodne til at blive frigivet.

Hvad forårsager PCOS?

Den nøjagtige årsag til PCOS er ukendt, men det menes at være en kombination af genetiske og miljømæssige faktorer. En teori er, at kvinder med PCOS er resistente over for insulin, ikke absorberer det ordentligt, og at overskuddet af insulin i blodet får æggestokkene til at frigive for meget testosteron. PCOS er også forbundet med ubalancer i andre hormoner såsom kønshormonbindende globulin (SHBG) og luteniseringshormon (LH).

Hvad er PCOS symptomer?

Den overskydende frigivelse af androgener (mandlige hormoner) i PCOS kan føre til bivirkninger såsom hårvækst, vægtøgning og acne samt uregelmæssige menstruationscyklusser. En læge vil normalt finde ud af, om du sandsynligvis har PCOS ved at spørge om din sygehistorie og give dig en fysisk undersøgelse. De tager normalt også blodprøver for at kontrollere hormonniveauet i blodet og kan bede dig om at få en scanning for at kontrollere æggestokkene for cyster.

Der er ingen kur mod PCOS, men det kan styres. For eksempel kan livsstilsvalg, som at tabe sig, reducere symptomerne og forbedre PCOS. At tage p-piller hjælper ofte med symptomerne på PCOS såvel som anti-androgen medicin.

Hvordan påvirker PCOS fertiliteten?

Ubalancen mellem hormoner er nøglen til, hvorfor PCOS fører til infertilitet. Fordi æggestokkene ikke modtager det korrekte niveau af hormoner, er de ude af stand til at udvikle æggene til modenhed, og derfor finder ægløsning ikke sted, og folliklen kan forblive som en cyste. De overskydende mængder androgener (mandlige hormoner), som kroppen frigiver, påvirker også måden, hvorpå æg udvikles og frigives.

PCOS & IVF behandling

For at behandle infertilitet specifikt kan fertilitetsmedicin gives for at stimulere ægløsning, selvom dette kan øge risikoen for flere fødsler. Den anden mulighed er at gennemgå in vitro befrugtning (IVF), hvor modning af æg tilskyndes i et kontrolleret miljø. Når æggene er samlet, kan de befrugtes uden for kroppen, inden de udskiftes i livmoderen.

Den gode nyhed er, at kvinder med PCOS generelt reagerer godt på IVF-behandling. Faktisk er det største problem med disse patienter, at de kan reagere for godt på stimulering, hvilket sætter dem i fare for ovariehyperstimulationssyndrom (OHSS). Dette er en potentielt farlig tilstand forårsaget af overstimulering af æggestokkene, som får dem til at svulme op og fører til en række symptomer.

Hos Vitanova behandles mange PCOS-patienter med vores Mild Stimulation-protokoller, som inkluderer 5-9 dage med stimulerende stoffer i stedet for 4-5 uger, der bruges i konventionel IVF. Denne tilgang har fordelen ved i vid udstrækning at undgå de alvorligste risici ved OHSS, og desuden har dette lettere regime også den ekstra fordel, at kroppen efterlades mindre stresset og forhåbentlig mere modtagelig for implantation.

Vi har åbent og er parate til at hjælpe dig!

Du kan diskutere behandlinger eller spørgsmål, du har, med en af vores erfarne patientrådgivere

Hvis du er klar til at starte IVF-behandling og ønsker at bestille din virtuelle konsultation, kan du gøre dette nemt online.

Book aftale