Lav AMH

Anti-Müllerian Hormon (AMH) falder naturligt med alderen, da ovariereserven er udtømt, og kvinder i fyrrerne har ofte lave AMH-resultater. AMH-niveauer betragtes som ”tilfredsstillende”, hvis de er over 21,98 pmol /l, selvom alder og andre omstændigheder skal tages i betragtning for at foretage den mest nøjagtige vurdering. Bare rolig, hvis dine AMH-niveauer er under dette, er der stadig behandlingsmuligheder til rådighed for dig. Her på Vitanova er der ingen undergræns for AMH- eller FSH-resultater, og vi er stolte af at give enhver kvinde en chance.

Hvad forårsager lav AMH?

AMH-niveauer bestemmes af antallet af follikler, der udvikler sig i dine æggestokke. Den vigtigste afgørende faktor i antallet af follikler er alder, da ovariereserven aftager med tiden. Ovariereserven begynder at falde i midten til slutningen af 30rne, og AMH-niveauerne (og dermed ovariereserven) har tendens til at være lave hos kvinder i 40rne.

Alder er dog ikke altid en faktor i lav AMH. Nogle kvinder har fortsat høje AMH-niveauer i 40rne, mens andre har faldende AMH-niveauer i 20rne eller 30rne. Dette kan skyldes miljømæssige faktorer som kræftbehandling eller kan være på grund af arvelige genetiske årsager. Det er vigtigt at finde ud af overgangsalderen i din familie, fordi dette ofte er en god indikation for dit eget fertilitetsfald.

Hvad er lave AMH-symptomer?

Mens der ikke er nogen åbenlyse AMH-symptomer symptomer på lav AMH, bemærker nogle kvinder en reduktion eller fravær af menstruationer. At få en AMH-blodprøve er den bedste måde at vurdere, hvad dine AMH-niveauer er.

Hvordan påvirker lav AMH fertilitet?

Lav AMH er ikke en årsag til infertilitet, men det er en indikation af nedsat ægreserve. Når der er færre udviklende æg i æggestokkene, falder chancen for, at et modent og sundt æg frigives og befrugtes. Ved aldersrelateret lav AMH kan æggenes kvalitet også blive påvirket, da æg akkumulerer mutationer over tid. Dette kan betyde, at chancerne for unormal befrugtning og abort øges.

Hvad hvis jeg har lave AMH-niveauer?

Hvis du har meget lave AMH-niveauer, vil du sandsynligvis reagere dårligt på de lægemiddeldoser, der er involveret i konventionel IVF. Naturlig IVF og modificeret naturlig IVF kan dog være mere en mere passende behandling for dem med lav ovariereserve.

Vitanova er en del af CREATE Fertility, som er pionerer i at tilbyde denne IVF-behandling som en mulighed for patienter med lav ovariereserve. Hos Vitanova behandler vi enhver kvinde under 45 år med sine egne æg, hvis hun stadig har ægløsning og har givet mange kvinder chancen for at prøve, efter, at de er blevet afvist andetsteds.

Høj FSH og dens forhold til ovariereserve

Lav AMH-resultater falder generelt sammen med høje FSH-resultater, og begge disse er sammen en indikator for lav ovariereserve. FSH står for ”follikelstimulerende hormon” og er et hormon, der frigives af hjernen, som stimulerer væksten og udviklingen af follikler i æggestokkene. Udvikling af follikler frigiver østrogen, som hæmmer FSH, hvilket indikerer, at der er nok levedygtige follikler, der bliver ”rekrutteret”.

Når ovariereserven er lav, rekrutteres der ikke mange follikler, og niveauet af frigivet østrogen vil være lavt. Dette giver hjernen et signal om, at der ikke udvikler sig nok follikler, og den frigiver efterfølgende mere FSH. Dette er grunden til, at kvinder med nedsat ovariereserve vil have høje FSH-niveauer, når dette testes på dag 3 i cyklussen. FSH plejede at være den mest almindelige blodprøve, der blev brugt til at vurdere ovariereserven. På grund af det faktum, at niveauerne kan variere fra måned til måned, foretrækker vi nu at teste AMH-resultater for en mere nøjagtig indsigt i ovariereserven.

Vi har åbent og er parate til at hjælpe dig!

Du kan diskutere behandlinger eller spørgsmål, du har, med en af vores erfarne patientrådgivere

Hvis du er klar til at starte IVF-behandling og ønsker at bestille din virtuelle konsultation, kan du gøre dette nemt online.

Book aftale