7 TING, DER ER VÆRD AT VIDE OM FERTILITETSBEHANDLING

  1. Infertilitet er ikke ualmindeligt

Desværre er infertilitet ikke så usædvanligt i dag, som det plejede at være. Statistisk set påvirker infertilitet ét ud af seks par og skyldes problemer med kvinden i 40% af tilfældene, problemer med manden i 40% af tilfældene og problemer med begge parter i 20% af tilfældene. Det er i mange tilfælde umuligt at sige, hvorfor par har problemer med at blive gravide, så der er helt klart meget, vi stadig ikke ved, når det kommer til infertilitet.

Naturligvis kan frugtbare mennesker også have brug for hjælp - for eksempel enlige kvinder eller lesbiske par eller mennesker med genetiske sygdomme, der ikke ønsker at overføre problemer til deres børn.

Vi kan hjælpe dig med at vælge den type behandling, der er bedst for dig, afhængigt af hvilke infertilitetsudfordringer, du måtte have.

 

  1. Alder spiller en rolle

Kvindelig fertilitet begynder at falde ganske drastisk fra de 35 år. Så kvinders chancer for at blive gravid er meget små i de tidlige 40’ere, og situationen er endnu værre fra omkring 45 og fremefter. Kvinder er født med et bestemt antal udviklende æg i deres æggestokke. Antallet og kvaliteten af disse æg falder med alderen. Mænds sædproduktion er mere stabil, men den aftager også, når testosteronproduktionen aftager.

Selv for ældre med infertilitetsproblemer kan det være umagen værd at prøve graviditet, men det er bedst at starte, når de er unge.

 

  1. Succesrater kan være vanskelige at forstå

Succesrater, eller chancerne for at blive gravid, er baseret på statistikker og tager derfor ikke individuelle forhold i betragtning. Mange faktorer spiller en rolle, når man prøver at blive gravid. Problemer med fertilitet opstår i en tidlig alder i nogle familier, mens andre familier kan blive gravide i en høj alder.

Alle klinikker er forpligtet til at offentliggøre deres graviditetssuccesrater, men der er ingen regler for, hvordan resultaterne skal præsenteres. Nogle klinikker foretrækker ikke at behandle ældre kvinder (kvinder over 42), kvinder med lave ægreserver eller kvinder med gynækologiske problemer, da disse kan have en negativ indvirkning på klinikkens samlede succesrate. Dette kan give et helt falsk indtryk af resultaterne af den pågældende klinik, og faktisk kan en høj succesrate give børnløse kvinder falsk håb. Det er meget vigtigt at analysere det grundlag, som klinikken måler sine resultater på: positiv graviditetstest, levende fostre efter den ottende uge af graviditeten eller levende fødsler? Derfor er det umuligt at sammenligne succesraterne for forskellige klinikker uden yderligere oplysninger. Brug lidt tid på at spørge klinikker, hvordan de beregner deres succesrate, og tal ideelt set med flere klinikker.

 

  1. De fleste kvinder har brug for mere end ét forsøg

Den gennemsnitlige IVF-succesrate er omkring 35%. Derfor skal de fleste børnløse kvinder have mere end ét forsøg, før de bliver gravide. Den samme sats gælder for par, der formår at blive gravide uden behandling. Når du påbegynder fertilitetsbehandling, er det vigtigt at være opmærksom på, at du tager ud på en rejse, og at rejsen til dit mål kan have en hvilken som helst længde. Du kan forvente, at det tager mere end en cyklus og bliver glædeligt overrasket, hvis det viser sig, at du er én af de heldige, der bliver gravid på første gang.

Når du ankommer til din første aftale på en klinik, anbefaler vi, at du beder om et skøn over antallet af forsøg, du kan forvente at skulle have. En god gynækolog giver dig et skøn over, hvad du kan forvente, baseret på dine blodprøver, scanninger og andre undersøgelser.

 

  1. Økonomi

Fertilitetsbehandling kan være dyrt. De fleste klinikker har prislister, men de kan være vildledende. Det er vigtigt at spørge om priserne, inden du vælger en klinik. Webstedet Vitanova viser vores prisliste og en forklaring på, hvordan vi fortolker vores priser. Vores prisliste viser en basispris for hver behandling, IUI eller IVF, og du skal f.eks. føje prisen på donorsæd eller ICSI til omkostningerne ved behandlingen, hvis du har brug for dem. Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for hjælp til at forstå prislisten.

 

  1. En frossen cyklus er lige så god som den nye cyklus

Undersøgelser har vist, at brug af frosne embryoner er lige så god som at bruge ikke-frosne (friske). Hvis det er muligt, er det bedre at fryse embryoner (befrugtede æg) snarere end æg, der ikke er blevet befrugtet. Befrugtede æg tåler optøning bedre end ikke-befrugtede æg.

 

  1. Tvillinger

Det er et velkendt faktum, at fertilitetsbehandling kan resultere i en flerfoldsgraviditet - tvillinger eller trillinger. Firlinger eller mere tiltrækker stor medieopmærksomhed, men er sjældent resultatet af IVF. Dette sker normalt efter stimulering med høje doser hormoner kombineret med insemination (IUI). Tvillinger og trillinger forekommer, men i Danmark bestræber klinikker sig på at reducere antallet af flere fødsler så meget som muligt, ved kun at returnere ét enkelt embryo til livmoderen. Graviditeter, der resulterer i tvillinger eller trillinger, er ikke uden risiko for både mor og babyer.

Vi har åbent og er parate til at hjælpe dig!

Du kan diskutere behandlinger eller spørgsmål, du har, med en af vores erfarne patientrådgivere

Hvis du er klar til at starte IVF-behandling og ønsker at bestille din virtuelle konsultation, kan du gøre dette nemt online.

Book aftale