En ud af fire danske mænd har en sædkvalitet, der ikke er i top

Den dårlige sædkvalitet kan betyde, at op mod 15 procent vil have svært ved at gøre en partner gravid uden fertilitetsbehandling, og at 25 procent kan se frem til længere ventetid, inden graviditeten indtræffer.

Der findes mange råd om, hvordan mænd kan styrke deres sædkvalitet. De skal undgå stramme bukser og undgå direkte varme på testiklerne for eksempel fra computeren. De færreste forskere mener dog, at disse faktorer har nogen reel betydning.

OVERVÆGT HOS MÆND PÅVIRKER SÆDKVALITETEN

Derimod afslører store befolkningsundersøgelser en række andre forhold. Hvis der ikke er direkte medicinske eller genetiske årsager til den dårlige sædkvalitet, er der en lang række livstilsfaktorer, der har betydning.

Rygning fører til dårlige sædkvalitet, og det gør vægten også. Meget overvægtige mænd har generelt dårligere sædkvalitet end normalvægtige mænd.

Forskere har fundet, at blandt normalvægtige mænd havde 24 % en lav sædkvalitet og 2,6 % havde ingen levedygtig sæd. Blandt de overvægtige mænd havde 25,6 % en lav sædkvalitet og 4,7 % havde ingen levedygtig sæd. Af de mænd, der var fede, havde 32,4 % en lav sædkvalitet og 6,9 % havde ingen levedygtig sæd.

Kosten spiller altså en vigtig rolle, men ikke kun på grund af vægten, for mænd, der spiser meget fedt, har oftere dårlig sædkvalitet.

Men du kan selv være med til at forbedre kvaliteten af din sæd:

  • Dyrk motion
  • Lad være med at ryge
  • Undgå overvægt
  • Undgå fed mad
  • Hold igen med alkoholen
  • Sørg for at sove godt om natten

Rådene minder meget om de generelle råd til et sundere liv, så ud over en bedre sædkvalitet, får du også et øget velbefindende og en sundere krop.

I forbindelse med enhver behandling hos Vitanova, får du desuden hjælp og vejledning til et sundere liv her på klinikken.

Vi har åbent og er parate til at hjælpe dig!

Du kan diskutere behandlinger eller spørgsmål, du har, med en af vores erfarne patientrådgivere

Hvis du er klar til at starte IVF-behandling og ønsker at bestille din virtuelle konsultation, kan du gøre dette nemt online.

Book aftale