De hyppigste årsager til barnløshed hos kvinder

Der kan være mange årsager til, at en kvinde ikke kan blive gravid inden for de første år, der forsøges. I denne artikel beskriver vi de mest hyppige årsager til infertilitet blandt kvinder. 

De mest hyppige årsager til barnløshed hos kvinder er:

  • Aflukkede æggeledere
  • Uregelmæssig eller manglende ægløsning
  • Alder
  • Svær overvægt
  • Rygning

 

Aflukkede Æggeledere

Nogle kvinder har forsnævrede eller helt lukkede æggeledere. I de tilfælde kan det være svært at blive gravid ad naturlig vej, da ægget enten går til grunde i æggelederen eller ikke opfanges af æggelederen og derfor forsvinder ud i bughulen. Sædcellerne har også svært ved at trænge frem gennem æggelederen, hvis den er snæver eller ligefrem helt lukket. Her er reagensglasbehandling, hvor ægget befrugtes uden for livmoderen i laboratoriet og derefter sættes tilbage i livmoderen, den eneste mulighed for at opnå graviditet.

Uregelmæssig eller manglende ægløsning

Uregelmæssig eller manglende ægløsning skyldes som regel hormonelle forstyrrelser. Det kan være polycystisk ovarie syndrom (PCO), tidlig overgangsalder, for højt niveau af prolaktin eller for lavt niveau af hormonerne FSH og LH. PCO ses hos 80-90 procent af kvinderne med manglende ægløsning.

Kvinder der har problemer med modningen af æggene og med ægløsningen kan ofte hjælpes ad medicinsk vej. Ofte vil man vælge at kombinere den medicinske behandling med insemination eller med reagensglasbehandling.

Alder

Kvindelig barnløshed stiger i takt med kvindens alder. Det skyldes, at kvaliteten af kvindens æg falder, når hun bliver ældre. Dertil kommer, at risikoen for abort øges, ofte på grund af kromosomfejl i æggene.

Svær overvægt

Hvis kvinden har et BMI over 30, nedsætter det fertiliteten og giver ofte problemer under både graviditet og fødsel. Hvis kvinden er meget overvægtig kan der komme ubalance i hormonerne. Gode råd til kost og livsstil er her en vigtig del af at øge kvindens fertilitet og dermed chance for at blive gravid.

Rygning

Hvis kvinden ryger mere end 10-15 cigaretter om dagen, kan det nedsætte hendes evne til at blive gravid. Vi anbefaler altid et rygestop, da det er yderst skadeligt for kvinden såvel for et foster.

Hos Vitanova hjælper vi barnløse par og kvinder, der gerne vil have hjælp til at få en familie. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til vores behandlinger eller din fertilitet.

Vi har åbent og er parate til at hjælpe dig!

Du kan diskutere behandlinger eller spørgsmål, du har, med en af vores erfarne patientrådgivere

Hvis du er klar til at starte IVF-behandling og ønsker at bestille din virtuelle konsultation, kan du gøre dette nemt online.

Book aftale