Kvindens fertilitet – er den faldende?

Kvinder, der har passeret de 35 år og endnu ikke har fået børn, føler ofte, at de er under tidspres, hvis de skal nå at få børn, og de er meget bekymrede for deres fertilitet. Men det er vigtigt at forstå, at fertiliteten ikke falder brat, men at det sker som en glidende overgang.

Der er ikke nogen magisk alder, hvorefter det pludselig er umuligt at blive gravid. Sådan fungerer biologien ikke.

Statistikken viser, at 82 procent af alle par vil få et barn inden for et år og 90 procent efter to år, når kvinden er mellem 35 og 39 år. Disse tal er ikke så forskellige fra tallene for kvinder mellem 19 og 26 år, hvor 92 procent får et barn inden for et år, og 98 procent får et barn inden for to år.

INDIVIDUEL UNDERSØGELSE AF KVINDENS FERTILITET

Generelt er fertiliteten altså god, og det vigtigste er at foretage en individuel vurdering af den enkelte kvindes fertilitet og rådgive ud fra hendes situation.

Selv om risikoen for forhøjet blodtryk og for tidlig fødsel stiger med alderen, er langt de fleste graviditeter – også hos kvinder over 40 – helt uden komplikationer.

De fleste gravide oplever at have enkelte graviditetsgener især op mod terminen. Både krop og psyke reagerer på de ændrede vilkår, og graviditeten kan opleves som mere belastende jo ældre, man er, simpelthen fordi kroppen er mere slidt.

Men hvis man fører en sund livsstil, hvor man holder sig i god form, spiser sundt, får sin søvn og i det hele taget passer godt på sig selv, kan en graviditet forløbe helt uden problemer uanset om man er 25 eller 40 år.
Gennemsnitsalderen for førstegangsfødende i Danmark er 29 år gamle, og det har den været de sidste mange år.

Vi har åbent og er parate til at hjælpe dig!

Du kan diskutere behandlinger eller spørgsmål, du har, med en af vores erfarne patientrådgivere

Hvis du er klar til at starte IVF-behandling og ønsker at bestille din virtuelle konsultation, kan du gøre dette nemt online.

Book aftale