Assisteret befrugtning - tre forskellige metoder

Assisteret befrugtning eller ART (assisteret reproduktionsteknologi) plejede at være kendt som kunstig befrugtning. Vi foretrækker forestillingen om, at vi hjælper med befrugtning, så dette er det udtryk, vi normalt bruger. Flere oplysninger om metoderne til assisteret befrugtning gives her.

IUI – intrauterin insemination

IUI er den enkleste form for assisteret befrugtning og er derfor den første metode, vi prøver, når par ikke kan blive gravide naturligt. Insemination er også det naturlige valg for enlige kvinder eller lesbiske par.

IUI eller insemination kan sammenlignes med en gynækologisk undersøgelse. Hos Vitanova udfører sygeplejersker eller jordemødre insemineringsproceduren. Jordemoderen fører et meget tyndt kateter op i livmoderhalsen gennem skeden. Dette kateter er forbundet med en sprøjte, der indeholder den rensede sæd. Jordemoderen injicerer sædcellerne i livmoderen, og derfra finder det selv vej til ægget. Insemination er mulig ved hjælp af enten partnerens sæd eller donorsæd. Find ud af mere om donorsæd.

IUI kan udføres som en del af en naturlig cyklus eller i en cyklus, hvor kvinden gennemgår mild hormonstimulering, hvilket sikrer, at et æg udvikler sig. For IUI er chancen for graviditet noget lavere end med IVF. Vi anbefaler derfor at fortsætte med IVF efter tre eller fire forsøg med IUI.

IVF –  in vitro-befrugtning

Ligesom insemination er IVF-behandling - ofte kendt som in vitro-befrugtning - en form for assisteret befrugtning. Med IVF fjernes æg fra æggestokkene og befrugtes i et laboratorium ved hjælp af enten partnerens sæd eller donorsæd. De befrugtede æg - embryonerne - returneres derefter til kvindens livmoder.

IVF med mild stimulering

IVF kan udføres på forskellige måder. Den mest kendte metode involverer hormonstimulering hos kvinden, hvilket resulterer i et større antal æg end normalt. Denne hormonstimulering involverer injektioner, der administreres på bestemte dage af cyklussen. Hos Vitanova bruger vi næsten altid denne metode, der er kendt som mild IVF eller kort stimulering. Med mild IVF finder hormonstimulering sted under kvindens naturlige cyklus. Denne metode involverer færre hormoner end med konventionel, lang stimulering IVF. Kvinden oplever færre psykologiske effekter fra hormonerne sammenlignet med virkningerne af konventionel, lang stimulering.

Naturlig cyklus IVF uden stimulering

En anden metode involverer udførelse af IVF i en naturlig cyklus uden hormonstimulering. I dette tilfælde udvikles kun et eller to æg; det sædvanlige nummer. Denne metode kan bruges af kvinder, der har meget få æg i æggestokkene, og hvor vi ikke ønsker, at hun skal udvikle mere end et eller to æg ad gangen.

Naturlig cyklus IVF med meget mild stimulering - modificeret naturlig cyklus IVF

Den tredje mulighed er at give kvinden meget mild hormonstimulation som kendt fra IUI. Dette er kendt som modificeret naturlig cyklus IVF. Kvinden udvikler et eller to embryoner. Denne metode kan også bruges til kvinder med lave ægreserver.

ICSI

Den sidste type IVF-behandling er kendt som ICSI, intracytoplasmatisk sædinjektion eller mikroinsemination. Sædcellerne finder deres egen vej til ægget med normal befrugtning eller befrugtning i et laboratorium. Men hvis manden producerer sædceller af meget lav kvalitet, der kun indeholder nogle få sædceller, kan vi hjælpe sædcellen med at komme ind i ægget ved hjælp af ICSI. ICSI udføres under et mikroskop. Embryologen vælger en sædcelle med et normalt udseende og indsætter den i ægget ved hjælp af en meget tynd glaspipette.

 

Vi har åbent og er parate til at hjælpe dig!

Du kan diskutere behandlinger eller spørgsmål, du har, med en af vores erfarne patientrådgivere

Hvis du er klar til at starte IVF-behandling og ønsker at bestille din virtuelle konsultation, kan du gøre dette nemt online.

Book aftale