Infertilitet

Infertilitet eller ufrivillig barnløshed skyldes, at manden eller kvinden eller begge har manglende evne til at blive gravide ved regelmæssig samleje.

For et par, der lever sammen, siger videnskaben, at der er tale om infertilitet, hvis parret gennem mindst et år aktivt har forsøgt at blive gravide uden det lykkes. Det betyder også, at man ikke skal tabe modet helt, hvis man efter et år bliver utålmodig og søger hjælp til løsning af infertiliteten. Lidt vejledning eller hjælp kan fremme processen.

Værd at vide om infertilitet 

For at forstå hvad infertilitet betyder, kan vi tage udgangspunkt i fertilitet – altså evnen til at få børn. En pige bliver født med ca. 400.000 umodne æg, oocyter. Disse opbevares i æggestokkene, og det første æg modnes, når pigen er i 13-års alderen.

Den fertile alder strækker sig for de fleste indtil de er 45 – 50 år gamle, og en kvinde kan blive gravid indtil hendes ægløsning eller menstruation ophører. Det er en fin balance i kvindens hormonsystem, der styrer, hvornår der skal frigives æg, ligesom det bliver styret af hormonsystemet, når der ikke skal frigives æg, fx under graviditet. Lige omkring kvindens 35. år knækker graviditetskurven, og det vil tage længere tid for kvinden at blive gravid. Det betyder statistisk, at hvis kvinden er under 35 år, skal hun regne med 3 – 4 forsøg i fertilitetsbehandling, før hun bliver gravid, og hvis hun er over 35 år, skal hun regne med 6 – 8 forsøg.

Hos mænd er den fertile alder mere langstrakt end hos kvinder, idet testiklerne kan producere nye sædceller nærmest gennem hele mandens liv. Lageret af sædceller fornys ca. hver 3. måned.

Befrugtningen

Befrugtning kan kun ske en relativt kort periode hver måned, faktisk få timer, derfor er chancerne for befrugtning kun 25 % hver måned. Infertilitet opstår, hvis der er ubalance i produktionen af henholdsvis æg- og sædceller, eller hvis der er fysiske årsager til, at ægcelle og sædcelle ikke kan mødes. Infertilitet er desværre en ret udbredt lidelse, idet ca. 15 % af alle par i den fødedygtige alder søger hjælp mod infertilitet (WHO).

Før der kan tales om, at et par oplever infertilitet, skal et par, der er i tyverne, gennem mindst 1 år have forsøgt at blive gravide. Det kan være lang tid at vente, når man først er indstillet på at få et barn.

Manglende ægløsning

Hos kvinden er den hyppigste årsag til infertilitet manglende ægløsning. Den kvindelige hormonelle cyklus er så kompleks, at der ret ofte kan komme forstyrrelser, der hindrer ægløsning. Denne form for infertilitet kan i mange tilfælde afhjælpes med mild hormonstimulering. Men infertilitet hos et par skal også ses i lyset af kvindens alder. Studier har vist, at ca. en tredjedel af kvinder over 35 år ikke var i stand til at blive gravide inden for et år. Mange kvinder venter med at få børn, til de har fået uddannelse og startet på en karriere, men det er vigtigt at tænke på, at efter vi er fyldt 35 år mindskes chancerne for graviditet radikalt. Videnskabeligt set er kvindens 35. år en skillelinje, hvorefter graviditetschancerne nedsættes.

Infertilitet og PCO

Anden hyppig årsag til infertilitet hos kvinden er PCOD, polycystisk ovariesyndrom, som er en tilstand, hvor æggestokkene er forstørrede, og hvor overfladen er dækket af små cyster. Disse cyster er harmløse, men de kan hindre ægløsning og dermed resultere i infertilitet. En scanning kan afsløre, om der er tale om PCOD, og kvinden kan som regel blive gravid ved IVF-behandling.

Infertilitet og endometriose

På samme måde kan endometriose hindre ægløsning, eller det kan hindre, at det befrugtede æg kan sætte sig fast i livmoderen. Infektioner eller betændelsestilstande i underlivet, fx efter infektion med Chlamydia, kan medføre, at der dannes sammenvoksninger i æggelederen, hvorved ægcellen og sædcellerne ikke kan mødes. Vi anbefaler derfor, at kvinder, der har haft betændelse i underlivet, får lavet en HSU (vandskanning) inden fertilitetsbehandling startes. HSU viser, om der er passage i æggelederne.

Infertilitet hos mænd

Hos mænd er den hyppigste årsag til infertilitet en manglende evne til at producere nok sunde sædceller til, at der kan opnås graviditet. Selvom der kun kræves en sædcelle til befrugtning, er det nødvendigt, at der er mange millioner sædceller til stede omkring ægget, idet enzymer fra sædcellerne skal nedbryde det beskyttende væv omkring ægcellen, så den ene sædcelle kan trænge ind i ægget. Det sædproducerende væv i testiklerne er meget følsomt, og infektion i testiklerne kan helt ødelægge vævet.

Andre årsager til infertilitet hos manden kan være genetiske defekter, fysisk beskadigelse af testiklerne eller ikke-nedsunkne testikler. Selvom denne tilstand kan genoprettes kirurgisk, er chancen for at hindr

Vi har åbent og er parate til at hjælpe dig!

Du kan diskutere behandlinger eller spørgsmål, du har, med en af vores erfarne patientrådgivere

Hvis du er klar til at starte IVF-behandling og ønsker at bestille din virtuelle konsultation, kan du gøre dette nemt online.

Book aftale